1. Mi az a "hisztaminintolerancia"?
2. Egyéb biogén aminok
3. Laboratóriumi tesztekkel kapcsolatos problémák
4. Jó laboratóriumi vizsgálatok
5. NEM jó laboratóriumi vizsgálatok
6. Hogyan állítható fel a diagnózis?
7. Labordiagnosztikai lehetőségek Magyarországon
8. Szükséges kiegészítő vizsgálatok
9. Genetikai vizsgálatok
10. Miért nem hallott az orvosom erről a betegségről?
11. Megbízható magyar és külföldi honlapok
12. Tápanyagtáblázatok
13. Gyógyszeres kezelés
MILYEN DIAGNOSZTIKAI LEHETŐSÉGEK VANNAK MAGYARORSZÁGON?
Kevés, szinte semmi. Ráadásul mivel a laborok olyan vizsgálatokat ajánlanak, amik gyakran nem mutatnak eltérést, így helytelenül "nem beteg" diagnózist kapnak olyanok, akik valójában betegek!
Ha valakinek a DAO enzim SZINTJE alacsony (Mo.-n csak ezt mérik), akkor nagyon valószínű a betegség! Ha nem alacsony, NINCS kizárva a betegség! Elsődlegesen egy hozzá értő orvossal kellene elbeszélgetni és egy próbadiétát végezni a német vezérfonal szerint. Elkerülendő azonban a szükségtelen diéta azok esetében, akiknek nem ez a baja!
MIT JAVASLOK A SZERÉNY MAGYAR ADOTTSÁGOK KÖZÖTT?
Nézess egy DAO szintet (koncentrációt) bármely napszakban, akár evés után is!
Esetlegesen vérplazma hisztamin szintet panaszok esetén 2 órán belül vagy éhgyomorra (éhgyomorra jó eséllyel normális lesz)!
Ha alacsony a DAO szint és kifejezett panaszaid vannak, jó eséllyel beteg vagy, jöhet a diéta!
Ha a diétól teljesen elmúlnak a panaszaid, akkor megvan a diagnózis!
A hisztamin vér (szérum) szint önmagában nem értelmezhető. A többi, Mo.-n elérhető vizsgálat nem ajánlott.
Ha jó a DAO-szint és nagyon jellegzetesek a panaszok, még mindig lehet csinálni egy próbadiétát, de a diéta megtanulása időigényes, emberfeletti erőfeszítést és életstílus változtatást igényel. A szükségtelen diéta pedig könnyen egészségtelen is lehet!
Image from Freepik
Image by Freepik
a legjobb: https://www.nahrungsmittel-intoleranz.com/#
(felül histamin menüpont)
https://www.histaminintoleranz.ch/de/einleitung.html
(angol, német vagy francia)
https://www.imd-berlin.de/spezielle-kompetenzen/nahrungsmittelshyunvertraeglichkeiten/histaminintoleranz
https://www.inflammatio.de/ -n található előadások, anyagok
https://www.food-intolerance-network.com/food-intolerances/histamine-intolerance/diagnosis-histamine-intolerance.html
https://www.deficitdao.org/en/tag/histamine-intolerance/
Külföldi tápláléktáblázatok:
https://www.histaminintoleranz.ch/downloads/SIGHI-Leaflet_HistamineEliminationDiet.pdf
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf
(ez a legmegbízhatóbb, erre hivatkoznak a tudományos cikkekben is, mindkét hivatkozás ugyanaz)
itt többféle nyelven is megtalálható: https://www.mastzellaktivierung.info/de/downloads.html
Magyar táblázat:
http://hisztaminhorror.blogspot.com/2016/12/etkezesi-tanacsok.html
Sajnos fenti táblázat több elemével nem tudok egyetérteni!
Miért van különbség két élelmiszertáblázat között?
Mivel több, mint 200 különböző
fehérje és enzim vesz részt a hisztamin feldolgozásában, ezért nagyon összetett a diéta kérdése. Sok még a bizonytalanság.
Többféle módszer létezik:
- Hisztaminintoleránsokkal ételeket kóstoltatnak és ők pontozzák azokat aszerint, hogy mennyire erős panaszokat
okoztak (ez a legkevésbé megbízható módszer)
- Hízósejteket, sejteket
laboratóriumi körülmények között összekevernek a kérdéses anyaggal, majd mérik
az eredményeket. Megbízhatóbb módszer, de nem biztos, hogy testben is ugyanaz
történik, mint a laboratóriumban
- DAO enzimet, HNMT-t laboratóriumi
körülmények között összekevernek a kérdéses anyaggal, majd mérik az enzimek működését. Megbízhatóbb módszer, de nem biztos, hogy testben is ugyanaz
történik, mint a laboratóriumban
- A táplálékok hisztamin tartalma
mérhető
- A táplálékok egyéb biogén amin
tartalma mérhető
Fejlesztés alatt van olyan
eszköz, amely otthoni körülmények között mérné az ételek hisztamin tartalmát.
Ez viszont nem segít az enzim blokkoló és a hisztamin felszabadító ételek
értékelésében.
EMIATT a legkomplettebb és
legmegbízhatóbb táblázat az alábbi:
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/21_FoodList_EN_alphabetic_withCateg.pdf
található benne egy 1-3 tolerálhatósági mutató, egy "A" betű jelölés, ami egyéb biogén aminokat jelöl, egy "L" betű jelölés amely hisztamin felszabadító tulajdonságot jelöl, egy "B" betű, ami a hisztamin lebontás blokkolását jelöli - ez utóbbi szempontból sajnos elég szegényes a lista