Az EU szabályozza a hisztamin szintjét a halfélékben: nem tartalmazhatnak 200 mg/kg-nál többet. Ételmérgezéshez hasonló, akár életveszélyes tüneteket okozhat a magas hisztaminszint az állott, nem megfelelően hűtött halakban.

A hisztamin kifőzhető az ételből?

Nem!

A hisztamin hőstabil (fagyasztás, forralás nem változtatja meg) színtelen, szagtalan vegyület. Az étel állagát nem változtatja meg. 

Főzés közben például a húsban található hisztamin kifő a leves levébe, így felhígul: ugyanannyi hisztamin nagyobb térfogatban oszlik el. 

Van egyéb megoldás a diéta helyett?

Sajnos nincs. Ez egy genetikai betegség, ami jelenleg nem gyógyítható. Azonban teljes tünetmentesség érhető el hisztaminszegény diétával. A betegség semmilyen egyéb módszerrel, természetgyógyászati készítménnyel, életmódi tanáccsal, táplálékkiegsézítővel, bélflóra helyreállítással, vitaminnal nem hozható helyre. Ez egy nem gyógyítható hiánybetegség. Sajnos a DAO enzim készítmények sem jelentenek megoldást a hisztaminszegény diéta helyett.

Teljesen tünetmentessé kell válnom a diétától? 
Ha csak ez a betegsége, akkor igen!

Abbahagyható-e a diéta?

Akinek valóban enzimhiánya van, az nem tudja azt egy átmeneti diétával "meggyógyítani". A diéta jelenleg hatékony gyógyszer hiányában élethosszig tartandó!

Időskorban akár enyhülhetnek is a tünetek, ilyenkor a diéta is lehet megengedőbb.

Miért nem gyógyultam meg a hisztaminszegény diétától?

A diéta megtanulása időigényes, hónapokba telik. Ha hetek alatt csak kisfokú javulást vagy annyit sem ért el, akkor nincs hisztaminintoleranciája!

Egyes betegségeken azonban segíthet a diéta, erről egy másik menüpont alatt olvashatsz! Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy csatlakozik hisztaminintoleranciához más betegség is. Ez lehet szorbitol, fruktóz vagy laktóz intolerancia is. Utóbbi esetben nem teljes panaszmentességet hoz a diéta, hanem csak NAGYON jelentős javulást.
(Ez az orvosi cikk erről szól: doi:10.1111/all.1336)

Ha csak hisztaminintoleranciája van és nincs más betegsége, akkor a diétával teljes tünetmentességet lehet elérni! Ne kínozza önmagát felesleges étkezési megszorításokkal!

Lehetséges-e, hogy liszt (glutén), tejfehérje és hisztamin intoleráns vagyok?

Kicsi a valószínűsége...  

Nézzük a számokat: a hisztaminintolerancia előfordulása felnőttek esetében becslések szerint 1% (nem tudjuk pontosan). A lisztérzékenységé kb. 1% (nagyon durva becslés). Ezek szerint a kettő együttes előfordulási esélye: 1 a 10.000-hez (Magyarországon durván 1000 ilyen ember lehet). Ha ehhez még hozzátesszük a tejallergia (IgE allergia) valószínűségét is, akkor ez a szinte lehetetlen. 

Élvezd az életet, ne diétázz feleslegesen! Gondolj erre, ha az általad tartott diéta nem hozta meg a megfelelő eredményt!

Én "mindenre" érzékeny vagyok

Aki "mindenre" érzékeny (tej, glutén, hús stb.) és ennek megfelelően diétázik, sajnos valószínűleg nem találta meg az igazi problémát. Méginkább igaz ez, ha a a diátája ellenére nem teljesen és maradéktalanul panaszmentes! Jó eséllyel nem az a betegsége/érzékenysége, amire gondolt! 

Ha megvan az intolerancia valódi oka és helyesen diétázik, teljesen tünetmentessé kell válnia!

Mi lehet mégis az oka, hogy sok mindenre érzékeny?
A háttérben meghúzódhat sajnos gyulladásos vagy daganatos bélbetegség is. Ebben az esetben kivizsgálásra, allergológusra, gasztroenterológusra van szüksége!

A legfontosabb tanács a diéta megkezdéséhez

TISZTA ALAPANYAGOKAT ÉHGYOMORRA és panaszmentes állapotban PRÓBÁLJON KI nagyobb mennyiségben, adalékanyag nélkül ÉS TERHELJE VISSZA egy másik alkalommal, ha panaszt okoznak! REAKCIÓ 4 ÓRÁN BELÜL VÁRHATÓ! 

Példák arra, hogy hogyan kísérletezzen új ételekkel:

Példa1: Reggel, éhgyomorra fogyasztani rántott tojássárgáját sóval

Példa 2: ​Reggel, éhgyomorra fogyasztani bolti kukoricapufit. 
Ebben az esetben a teljes összetételt figyelembe kell venni. Lehet a probléma okozója a benne található napraforgóolaj, adalékanyag, tartósítószer vagy maga a kukorica.

Példa 3: Reggelire (olaj+só+burgonya+liszt) pogácsa. Ebben az esetben különböző lisztekkel is lehet kísérletezni (ha már a repceolajat kipróbálta és burgonyától sincs panasza). NEM mindegy az elkészítés módja! A kelesztés és élesztés akár gondot is okozhat, a sütőpor kevésbé.

Példa 4: Ebéd egy menzán (3 fogás) vagy cukrászdában "mentes sütemény" fogyasztása. 
A diéta elején nem ajánlom! Nem fogja tudni, hogy milyen márkájú rizstejet, milyen frisseségű alapanyagokat, milyen FŰSZEREKET stb. használtak az étteremben! "Minden mentes" étel is okozhat panaszt.

Megjegyzés: Nem jó egyszerre több féle ételt próbálgatni. A fűszereket a diéta megkeztdésekor kerülni kell!