Mi fogyasztható?
Minél több nyers, feldolgozatlan étel. Minden étel mértékkel. Burgonya, kukorica, rizs, friss zöldségek (kivéve hüvelyesek,
paradicsomsűrítmény, padlizsán), friss gyümölcsök (kivéve pl. citrusfélék), friss szárnyas hús (bőr nélkül és belsőségek nélkül), tönkölyliszt, kukoricatermékek, friss sertéshús, kis mennyiségben halfélék és repceolaj.
A kész ételeket frissen hűtve (vagy mélyhűtve) lehet tárolni.
Ha nagyon szigorú diéta mellett válsz csak tünetmentessé (szélsőséges eset), akkor teljes életmódváltásra, otthoni sütés-főzésre van szükséged! Nem számíthatsz készételekre, étteremre, bolti ételre, csak a tiszta
alapanyagokra. Nagyon extrém esetben mindig vinned kell magaddal a saját ételeidet!
Összességében az egyéni
érzékenységtől függően kell beállítani a diétát, minél többféle és változatos alapanyagokkal. Vannak olyanok, akiknek elég a kávét, csokit, savanyúságot,
érlelt sajtot, bort és érlelt húsokat elkerülniük és vannak olyanok, akik szigorú diéta mellett válnak csak panaszmentessé.
A leszigorúbb diéta MEGKEZDÉSEKOR csak burgonyát, rizst, friss zöldségeket és gyümölcsöket lehet enni friss szárnyas hússal. Ezek után lehet egyenként az előbbiekhez hozzápróbálni az újdonságokat. Vigyázzon a tartósítószerekkel, adalékanyagokkal (kénvegyületek, színezékek, foszfátok), mert ezek DAO blokkolók lehetnek! Konzervek és készételek sajnos okozhatnak bizonyos esetekben nagyobb mennyiségben panaszokat. Nem jó sokáig tárolni az elkészített ételeket!
TÁPLÁLÉK-PANASZ NAPLÓ vezetése elengedhetetlen! A problémás ételt vissza kell terhelni és megtalálni a legnagyobb fogyasztható mennyiséget. A hisztaminintolerancia MENNYISÉGI intolerancia: minden fogyasztható, csak a mennyiséget kell meghatározi.
Hogyan kerül a
hisztamin az ételekbe?
Egyszerűsítve: A hisztamint a baktériumok a hisztidin nevű aminosavból (fehérjéből) állítják elő (hisztidin dekarboxiláz enzim segítségével).
Részetesebben: Ha valami tartalmaz fehérjét (így aminosavat), abból a baktériumok
vagy gombák "bontás" (fermentálás, élesztés, érés, savanyítás,
kelesztés) révén hisztamint állíthatnak elő. Állott vagy érlelt (pl. füstölt)
ételekben képződik a hisztamin.
Emellett vannak (főleg a
tejtermékekben) hisztamin termelő baktériumok (Lactobacillusok) is.
Ezen felül vannak hisztamint (a szervezet
saját hízósejtjeiből) felszabadító ételek és vannak a hisztamint bontó
enzimeket (DAO, HNMT) gátló ételek, italok, gyógyszerek és adalékanyagok.
Az EU szabályozza a hisztamin szintjét
a halfélékben: nem tartalmazhatnak 200 mg/kg-nál többet. Ételmérgezéshez
hasonló, akár életveszélyes tüneteket okozhat a magas hisztaminszint az állott, nem megfelelően hűtött halakban.
A hisztamin kifőzhető
az ételből?
Nem!
A hisztamin hőstabil (fagyasztás, forralás nem
változtatja meg) színtelen, szagtalan vegyület. Az étel állagát nem változtatja
meg.
Főzés közben például a húsban található hisztamin kifő a leves levébe, így felhígul:
ugyanannyi hisztamin nagyobb térfogatban oszlik el.
Mélyhűtés
A mélyhűtés közben a baktériumok,
gombák inaktívvá válnak, elpusztulnak vagy hibernálódnak, emiatt szünetel a hisztamin képződése.
Van egyéb megoldás a
diéta helyett?
Sajnos nincs. Ez egy genetikai
betegség, ami jelenleg nem gyógyítható. Azonban teljes tünetmentesség érhető el hisztaminszegény diétával. A betegség semmilyen egyéb módszerrel, természetgyógyászati készítménnyel, életmódi tanáccsal, táplálékkiegsézítővel, bélflóra helyreállítással, vitaminnal nem hozható helyre. Ez egy nem gyógyítható hiánybetegség. Sajnos a DAO enzim készítmények
sem jelentenek megoldást a hisztaminszegény diéta helyett.
Teljesen tünetmentessé kell válnom a diétától?
Ha csak ez a betegsége, akkor igen!
Abbahagyható-e a
diéta?
Akinek valóban enzimhiánya van,
az nem tudja azt egy átmeneti diétával "meggyógyítani". A diéta
jelenleg hatékony gyógyszer hiányában élethosszig tartandó!
Időskorban akár enyhülhetnek is a tünetek, ilyenkor a diéta is lehet megengedőbb.
A diéta felépítése
Elsősorban ajánlom
tanulmányozásra a címlap alján található tápanyagtáblázatokat.
Összességében az egyéni
érzékenységtől függően kell beállítani a diétát, minél szélesebb és
változatosabb tápanyagokkal.
A legalapvetőbb módszer az, hogy
egyszerre mindig csak 1-2 új dologgal kísérletezzen! Ha valami panaszt okozott, újra fogyasszon belőle, hogy meggyőződhessen arról, hogy tényleg
az okozta-e a panaszokat! Egy főétkezésre egy új étel.
Alapélelmiszereket kell használni a diétában. A bolti készételek tartósítószert, színezéket tartalmaznak, emiatt nem fogja tudni, mi okozza a panaszt!
A kelesztés és élesztés akár problémás is lehet.
A szezonnak megfelelően, frissen szedett alapanyagok a legjobbak (különösen igaz ez meggy, tök, cukkini stb. esetében).
A húsnál nem ideális a négy napja pultban lévő, a védőgázas csomagolású. Jobb az extra frissen vágott.
Elkészítés után már langyosan behűtjük a készételeket és rövid ideig tároljuk vagy mélyhűtőbe tesszük.
Mértékkel fogyasztható friss alma, uborka, retek, répa, paprika, burgonya (lisztje), rizs (lisztje), friss csirkehús, mélyhűtött kukorica (lisztje, tészták), tönkölybúza, repceolaj, méz, cukrok.
Sem glutén-, sem húsmentesen nem kell táplálkozni és ha van egy jól működő diéta (teljes tünetmentesség), akkor mindent ki lehet próbálni (pl. UHT tejet, tojássárgáját).
Nem szükséges a bioételeket, minden mentes ételeket sem előnyben részesíteni. Legtöbbször ezek olyan egzotikus összetevőket tartalmaznak, amik nincsenek benne a hisztaminos táblázatban, így nem tudhatjuk, hogy szabad-e őket fogyasztani. A chiamag (és a kókusz, ez utóbbi sajnos a legtöbb táblázatban rosszul szerepel) például nagyon gyakran okoz panaszokat.
Alapelv: otthon elkészített ételek csak ismert alapanyagból, tartósítószer-, és színezékmentesen.
Táplálékkiegészítők, bolti gyümölcslevek, vitaminok, gyógykészítmények, teák, kávé, fűszerek, hagyma elhagyása szükséges a diéta megkezdésekor a teljes tünetmentesség eléréséig.
Ha már panaszmentes, akkor szépen lassan, minél több ételt újra be kell vezetni.
Folyadék: víz vagy frissen préselt gyümölcslé (illetve pl. saját készítésű gyümölcslé, rizstej)
Ételek ízesítéséhez: diéta megkeztdésekor kizárólag só.
Miért nem szabad táplálékkiegészítőket, vitaminokat, gyógynövényeket fogyasztani a diéta elején? Mert DAO én HNMT blokkoló hatásúak (kísérletek bizonyítják): gátolják a hisztamin bontását (kísérletek szerint ilyen pl. a nagy mennyiségű C-vitamin, folsav stb.)
Miért nem gyógyultam
meg a hisztaminszegény diétától?
A diéta megtanulása időigényes,
hónapokba telik. Ha hetek alatt csak kisfokú javulást vagy annyit sem ért el,
akkor nincs hisztaminintoleranciája!
Egyes betegségeken
azonban segíthet a diéta, erről egy másik menüpont alatt olvashatsz! Bizonyos esetekben
előfordulhat, hogy csatlakozik hisztaminintoleranciához más betegség is. Ez lehet
szorbitol, fruktóz vagy laktóz intolerancia is. Utóbbi esetben nem teljes panaszmentességet hoz a diéta, hanem csak NAGYON jelentős javulást.
(Ez az orvosi cikk erről szól: doi:10.1111/all.1336)
Ha csak hisztaminintoleranciája van és nincs más betegsége, akkor a diétával teljes tünetmentességet lehet elérni! Ne kínozza önmagát felesleges étkezési megszorításokkal!
Lehetséges-e, hogy
liszt (glutén), tejfehérje és hisztamin intoleráns vagyok?
Kicsi a valószínűsége...
Nézzük a számokat: a hisztaminintolerancia
előfordulása felnőttek esetében becslések szerint 1% (nem tudjuk pontosan). A
lisztérzékenységé kb. 1% (nagyon durva becslés). Ezek szerint a kettő együttes
előfordulási esélye: 1 a
10.000-hez (Magyarországon durván 1000 ilyen ember lehet). Ha ehhez még
hozzátesszük a tejallergia (IgE allergia) valószínűségét is, akkor ez a szinte
lehetetlen.
Élvezd az életet, ne diétázz feleslegesen! Gondolj erre, ha az általad tartott diéta nem hozta meg a megfelelő eredményt!
Én "mindenre" érzékeny vagyok
Aki "mindenre" érzékeny (tej, glutén, hús stb.) és ennek megfelelően diétázik, sajnos
valószínűleg nem találta meg az igazi problémát. Méginkább igaz ez, ha a a diátája ellenére nem teljesen és maradéktalanul panaszmentes! Jó eséllyel nem az a betegsége/érzékenysége, amire
gondolt!
Ha megvan az intolerancia valódi oka és helyesen diétázik, teljesen tünetmentessé kell válnia!
Mi lehet mégis az oka,
hogy sok mindenre érzékeny?
A háttérben meghúzódhat sajnos gyulladásos vagy daganatos bélbetegség is. Ebben az esetben kivizsgálásra, allergológusra, gasztroenterológusra van szüksége!
Milyen próbadiétát
javaslok?
Előfordulhat olyan kisfokú a hisztaminérzékenység, amely miatt elég néhány étel kiiktatása (alkohol, csokoládé, paradicsomlé stb.). Ha ettől a kiiktatásos diétától nem vált panaszmentessé, akkor ilyen próbadiétát javaslok:
Valamennyi felsorolt étel mértékkel, nem egyoldalúan. Burgonya, friss zöldségek
és gyümölcsök, (figyelembe véve a hisztaminintolerancia táblázatot, tehát pl. sűrített paradicsom és déligyümölcsök nem fogyaszthatók), frissen vágott
szárnyas hús (extrém esetben a több napos vagy védőgázas csomagolású gondot okozhat, a szárnyasok bőre nagyobb mennyiségben, bizonyos esetekben kerülendő), kukorica, repce olaj, kis mennyiségben tönkölyliszt és halfélék. Kezdetben elhagyandó minden egyéb étel,
ital, kávé, péksütemény, kelesztett, kovászos tészta, vitamin, táplálékkiegészítő, tartósítőszer, adalékanyag.
Ha panaszmentessé vált,
indulhat a kísérletezés minél több újdonsággal! Cél, hogy minél több féle ételt fogyasszon! Ha valamitől panasz alakul ki, azt többször próbálja vissza, ezzel
elkerülve bizonyos ételek felesleges elhagyását!
Mi a véleményem az
IgG táplálék intoleranciáról?
Anélkül, hogy leírnám a
részletes szakmai hivatkozásokat, köztudott, hogy semmilyen szaklap, orvosi
allergia társaság és egyéb szakmai fórum nem ismeri el ennek a használhatóságát! Nem
tudjuk, miért van IgG típusú étel antitest a szervezetünkben. Az is lehet, hogy
egyszerűen azt mutatja, amivel találkoztunk... Keress a GOOGLE-n szakmai
újságokra és állásfoglalásokra, én is ezt tettem!
Az a tapasztalatom, hogy akik
ilyen jellegű vizsgálatot csináltak, általában nem értek el átütő sikert a diétával. Sokan elkezdték ugyan a diétát, de aztán nem tartották, mert nem segített. Olyannal
még nem találkoztam, aki TELJESEN panaszmentessé vált ilyen diétától, hanem
csak olyannal, aki valamiféle, mérsékelt javulást ért el.
Milyen egyéb
betegségekben segíthet ez a diéta?
Mivel a hisztamin a gyulladás és
allergia egyik jelátvivő anyaga az emberi szervezetben, a hisztaminszegény diéta segítséget jelenthet bizonyos betegségekben:
allergiás asztma
gyulladásos és allergiás bőrbetegségek
bizonyos gyulladásos
bélbetegségek
IBS (irritábilis bél szindróma)
migrén és fejfájás
savas panaszok
pszichés panaszok
Ez azért érdekes, mert elképzelhető, hogy azért nem gyógyult meg a diétától, mert a fenti betegségek egyikében szenved! Ilyenkor nem fog teljes tünetmentességet eredményezni a diéta.
Egy diéta sem helyettesíti a hatékony
orvosi kezelést!
Diétahibák
Szeretném néhány konkrét példával szemléltetni, hogy miként lehet elrontani a diétát, ami panaszok (fejfájás, hasmenés) jelentkezéséhez vezethet. Az elfogyasztott mennyiség számít. Egyéb biogén aminok jelenléte számít.
Könnyen tüneteket okoz:
- Belsőségek: máj, hurka, füstölt kolbász
- Étkezés után egy kávé vagy alkohol (pl. bor) fogyasztása
- Fejfájásra bizonyos gyógyszer használata, pl. algopyrin
- Savanyú káposzta
- Nagy mennyiségű (ez egyénenként változó) sushi, szójaszósz
- Hagyma (változó, hogy kinek mennyi sok)
- Tubusos mustár (rengeteg E-szám jelzésű adalékanyaggal)
- Görögdinnye, citromlé
- Állott állati zsiradékkal való főzés
- Csokoládé :( Hamburger, pizza :(
stb.
Akár tüneteket is okozhat:
Nagy mennyiségű (ez egyénenként változó) Alpro kókusztej fogyasztása
- Nagy mennyiségű (ez egyénenként változó) kénnel tartósított mazsola fogyasztása
- Horgászott hal, amely órákon át nem volt hűtve
- A boltban megvásárolt friss húst a konyhabútor pultján felejtem, nem teszem be a hűtőszekrénybe
- Húsos pultnál vásárolt, állott hús
- 1 hetes, védőgázas hús
A legfontosabb tanács a diéta megkezdéséhez
TISZTA ALAPANYAGOKAT ÉHGYOMORRA és panaszmentes állapotban PRÓBÁLJON KI nagyobb mennyiségben, adalékanyag nélkül ÉS TERHELJE VISSZA egy másik alkalommal, ha panaszt okoznak! REAKCIÓ 4 ÓRÁN BELÜL VÁRHATÓ!
Példák arra, hogy hogyan kísérletezzen új ételekkel:
Példa1: Reggel, éhgyomorra fogyasztani rántott tojássárgáját sóval
Példa 2: Reggel, éhgyomorra fogyasztani bolti kukoricapufit.
Ebben az esetben a teljes összetételt figyelembe kell venni. Lehet a probléma okozója a benne található napraforgóolaj, adalékanyag, tartósítószer vagy maga a kukorica.
Példa 3: Reggelire (olaj+só+burgonya+liszt) pogácsa. Ebben az esetben különböző lisztekkel is lehet kísérletezni (ha már a repceolajat kipróbálta és burgonyától sincs panasza). NEM mindegy az elkészítés módja! A kelesztés és élesztés akár gondot is okozhat, a sütőpor kevésbé.
Példa 4: Ebéd egy menzán (3 fogás) vagy cukrászdában "mentes sütemény" fogyasztása.
A diéta elején nem ajánlom! Nem fogja tudni, hogy milyen márkájú rizstejet, milyen frisseségű alapanyagokat, milyen FŰSZEREKET stb. használtak az étteremben! "Minden mentes" étel is okozhat panaszt.
Megjegyzés: Nem jó egyszerre több féle ételt próbálgatni. A fűszereket a diéta megkeztdésekor kerülni kell!
Hogyan lehet "bűnözni", kihágni a diétából?
Miben más ez a diéta, mint a tejérzékenység vagy a
gluténérzékenység?
Tejfehérje allergiás és gluténérzékeny emberek egyáltalán
nem ehetnek a tiltott ételekből, mert azonnal és kis mennyiségtől is súlyos
tünetek jelentkez(het)nek!
Ez nem feltétlen igaz a hisztaminérzékenyekre!
1. Mindenkin hisztaminérzékenynek van egy egyéni érzékenységi küszöbe, ami
alatt a panaszt okozó ételek is fogyaszthatóak minimális vagy kis
mennyiségben. Az egyéni
érzékenységi szintek nagyon változatosak.
Példa: Borsó. Egy tányér borsólevestől még nem lesz panasza. Ha viszont már fogyaszt hozzá virslit vagy tesz a levesbe
leveskockát, akkor valószínűleg fellépnek a panaszok!
Ilyenkor figyelni kell a finom jelekre is, pl. étkezés közben
megjelenő garatkaparás, tüsszögés, viszkető szájpadlás, gyöngyöző-váladékozó
orr, enyhe fejfájás, laza széklet, puffadás, elálmosodás.
2. DAOz enzim gátló ételek (pl. alkohol, kávé, tea)
éhgyomorra, apró mennyiségben fogyasztandóak, mert akkor nem érvényesül a gátló hatásuk. Ennek az a magyarázata, hogy hiába gátoljuk a hisztamin
bontó DAO enzimet, ha nincs mit lebontania (éhgyomorra), nem lesz tünet. Alkohol
(mértékkel) este fogyasztandó, ugyancsak éhgyomorra.
3. Étkezések között, éhgyomorra nagyobb eséllyel lehet büntetlenül
kihágni a diétából, pl. egy kocka csokit megenni. Ami egy nagyobb étkezés tüneteket okozna, éhgyomorra tolerálható lehet! Ha tehát nagyon kíván valamit a régi ízekből, akkor éhgyomorra fogyassza azt apró mennyiségben!
4. Vannak azonban olyanok, akik egyáltalán nem tolerálnak
bizonyos ételeket. Esetükben már kis mennyiség is panaszt vált ki. Sajnos ilyen szempontból nem barátaink a nagy karácsonyi,
esküvői, ünnepi lakomák, amikor sokféle módon szegjük meg a diétát (és még
olykor alkoholt is fogyasztásra kerül, ami a maradék hisztamin bontó enzimet is gátolja). Mégis lehet ilyenkor is egy kicsit segíteni a megjelenő tüneteken:
DAO enzim+antihisztamin (allergia gyógyszer, pl. Cetirizin)+H2 blokkoló
savcsökkentő (pl. Quamatel), ha még étkezés közben bevesszük őket. Azonban ez
nem váltja ki a megfelelő diétát!
5. Kis étkezésekkel lehet kevéssé "kiakasztani" a hiszatamin bontó rendszert (napi többször, keveset enni), a nagy étkezések jó
eséllyel panaszhoz vezetnek, ha nincs betartva a diéta.
6. Ha van egy olyan diétád (pl. rizs+burgonya+alma), ami garantáltan nem okoz panaszt, akkor ahhoz mindig vissza lehet térni. Hasonlóan panaszmentessé válhatsz koplalva.
7. Koplalás mellett panaszmentesség érhető el!