Okozhat a hisztaminintolerancia hangulatzavart, depressziót?

Igen!

A hisztaminintolerancia okozhat depressziót, hangulatzavarokat, indítékszegénységet, "brain fog"-ot, aluszékonyságot, szorongást. A hisztamin, mint kommunikációs molekula megtalálható az agyban is. 

Kerülendő gyógyszerek és egyéb hatóanyagok hisztaminintoleranciában

Ezek a hatóanyagok blokkolják a DAO enzimet. Ide tartozik pl. a közkedvelt Diclofenac (Voltaren), Coldrex, ACC, Algopyrin stb. Ezért pl. migrénes fejfájásra ne ezeket, hanem Paracetamolt végy be (pl. Panadol)!   

Acetilcisztein • Alkuronium • Alprenolol • Ambroxol • Amilorid • Aminophyllin • Amitriptylin • Cefotiam • Cefuroxim • Chloroquin • Cimetidin • Klavulánsav • Ciklofoszfamid • Dihydralazin • Dobutamin • Isoniazid • Metamizol (Algopyrin) • Metoclopramid • Metronidazol • Morfin • Pankuronium • Pentamidin • Pethidin • Prilokain • Propafenon • Thiopental • Tiamin • Verapamil • Isoniazid   
További hatóanyagok: Furosemid • Diclofenac • Aspirin (acetilszalicilsav) • Röntgenkontrasztanyagok

Táplálékkiegészítők is blokkolhatják az enzimeket! Jó példa erre a koffein (kávé, energiaital) és a csokoládéban található teofillin, teobromin stb.  

HNMT blokkoló gyógyszerek: Amodiaquine • Metoprine • Takrin • Difenhidramin (Daedalon)

Táblázat - Hogyan különböztetem meg a hisztaminintoleranciát más betegségektől az elfogyasztott ételekre adott reakció alapján?

Olvasgatva a hisztaminos fórumokon leírt, gyakran KRÓNIKUS/elhúzódó panaszokat, úgy látom, hogy ezek hátterében gyakran NEM hisztaminintolerancia áll! Mindig szükséges egy RÉSZLETES kivizsgálás, mielőtt kizárásos alapon eljutunk a hisztaminintolerancia diagnózisához.

 A hisztaminintolerancia által okozott reakciók szinte azonnal, de pár órán belül biztosan jelentkeznek, kivéve néhány tünetet (pl. gyulladásos bőrtünetek vagy gyomorsavas panaszok). A legtöbb reakció étkezést követően perceken belül jelentkezik és órákon belül oldódik!

A Hisztaminintolerancia viszont NEM ALLERGIA! 

Alább felsorolok néhány élelmiszert. Ezeket önállóan fogyasztva az élelmiszerre adott reakcióból következtetni lehet bizonyos betegségekre:

a kérdéses Élelmiszer (önmagában fogyasztva) Reakció HisztaminIntoleranciában Reakció egyéb betegségekben
Frissen, vízben főtt rizs, olaj nélkül  fogyasztható, nincs reakció rizs allergiában, mely extrém ritka, orrfolyás, tüsszögés, bőrproblémák előfordulhatnak 
Alma fogyasztható orális allergia szindrómában a nyers gyümölcsöktől a szájban viszkető érzés lép fel
allergiában, keresztallergiában bőr és egyéb reakciók léphetnek fel
Kávé, csokoládé enyhe hisztaminintoleranciában mértékkel fogyasztható, közepes vagy súlyos intoleranciában fejfájás, hasmenés, szívdobogás ((asztmásoknál esetleg köhögés)) A koffein miatt egészséges emberben is felléphet reakció, pl. szívdobogás, szédülés
Dió, mogyoró (a szója és a szójaszósz is ide sorolható) nem tolerálható allergia esetén reakció
Paradicsom jellemzően nem tolerálható orális allergia szindrómában nyersen nem, de megfőzve tolerálható
Savanyúságok enyhe esetben tolerálhatóak (kis mennyiségben), de általában panaszt okoz allergia esetén reakció
Tej tejcukor: tolerálható
tejfehérje: bizonyos készítmények tolerálhatók
érlelt sajtok általában panaszt okoznak
a tejtermékek hisztamin tartalma változó lehet
a tejcukor intolerancia emésztőrendszeri panaszokat okoz
a tejfehérje allergia gyakori betegség (tünetek pl. orrfolyás, tüsszögés, kiütés)
Burgonya, vízben főtt fogyasztható, soha nincs reakció burgonya allergia (vagy intolerancia) extrém ritka
Lisztek elkészítés módjától, fajtájától függ a kiváltott panasz:
a kelesztés és az élesztés problémás lehet
a kukorica-, burgonyaliszt általában jól tolerálható
a lisztérzékenység gyakran lappangó tüneteket eredményez (vérszegénység, állandó hasmenés, fogyás stb.)
Ecetes halkészítmény valószínűtlen, hogy ne okozna panaszt egy hisztaminintoleranciában szenvedőnek halallergiában okozhat panaszokat
Kolbászok, belsőségek, érlelt húskészítmények panaszt okozhatnak, főleg, ha még adalékanyagként DAO blokkoló készítményeket is tartalmaznak
a panaszok az elfogyasztott mennyiség növelésével hirtelen is jelentkezhetnek, ha átlépte az elfogyasztott hisztamin mennyisége az egyéni toleranciaküszöböt
allergiás reakció húsra ritkán fordul elő
a halak és a tenger gyümölcse gyakrabban vált ki allergiás reakciót