Okozhat a hisztaminintolerancia hangulatzavart, depressziót?

Igen!

A hisztaminintolerancia okozhat depressziót, hangulatzavarokat, indítékszegénységet, "brain fog"-ot, koncentrációs problémákat, aluszékonyságot, szorongást. A hisztamin, mint kommunikációs molekula megtalálható az agyban. 

hisztaminintoleranciában Panaszt okozhatnak azok a hatóanyagok, amik a hisztamin bontását gátolják

Ezek a gyógyszerek gátolják a DAO enzimet, bár utóbbi szakirodalmi adatok ellentmondásosak. Ide tartozik pl. a közkedvelt Diclofenac (Voltaren), Coldrex, ACC, Algopyrin stb. Ezért migrénes fejfájásra érdemesebb Paracetamolt használni (pl. Ben-U-Ron, Panadol)!

Acetilcisztein • Alkuronium • Alprenolol • Ambroxol • Amilorid • Aminophyllin • Amitriptylin • Cefotiam • Cefuroxim • Chloroquin • Cimetidin • Klavulánsav • Ciklofoszfamid • Dihydralazin • Dobutamin • Isoniazid • Metamizol (Algopyrin) • Metoclopramid • Metronidazol • Morfin • Pankuronium • Pentamidin • Pethidin • Prilokain • Propafenon • Thiopental • Tiamin • Verapamil • Isoniazid • Furosemid • Diclofenac • Aspirin (acetilszalicilsav) • Röntgenkontrasztanyagok

Táplálékkiegészítők is blokkolhatják az enzimeket! Jó példa erre a koffein (kávé, energiaital) és a csokoládéban található teofillin, teobromin stb.  

HNMT blokkoló gyógyszerek: Amodiaquine • Metoprine • Takrin • Difenhidramin (Daedalon)

Táblázat - Hogyan különböztetem meg a hisztaminintoleranciát más betegségektől az elfogyasztott ételekre adott reakció alapján?

Olvasgatva a hisztaminos fórumokon leírt, gyakran KRÓNIKUS/elhúzódó panaszokat, úgy látom, hogy ezek hátterében gyakran NEM hisztaminintolerancia áll! Mindig szükséges egy RÉSZLETES kivizsgálás, mielőtt kizárásos alapon eljutunk a hisztaminintolerancia diagnózisához.

 A hisztaminintolerancia által okozott reakciók szinte azonnal, de pár órán belül biztosan jelentkeznek, kivéve néhány tünetet (pl. gyulladásos bőrtünetek vagy gyomorsavas panaszok). A legtöbb reakció étkezést követően perceken belül jelentkezik és órákon belül oldódik!

A Hisztaminintolerancia viszont NEM ALLERGIA! 

Alább felsorolok néhány élelmiszert. Ezeket önállóan fogyasztva az élelmiszerre adott reakcióból következtetni lehet bizonyos betegségekre:

a kérdéses Élelmiszer (önmagában fogyasztva) Reakció HisztaminIntoleranciában Reakció egyéb betegségekben
Alma mértékkel fogyasztható orális allergia szindrómában a nyers gyümölcsöktől a szájban viszkető érzés lép fel
allergiában, keresztallergiában bőr és egyéb reakciók léphetnek fel
Kávé, csokoládé enyhe hisztaminintoleranciában mértékkel fogyasztható, közepes vagy súlyos intoleranciában fejfájás, hasmenés, szívdobogás, asztmásoknál  köhögés jelentkezhet A koffein miatt egészséges emberben is felléphet reakció, pl. szívdobogás, szédülés
Paradicsom sűrítve panaszt okozhat orális allergia szindrómában nyersen nem, de megfőzve tolerálható
Savanyúságok kis mennyiségben tolerálhatóak  allergia esetén reakció
Tej tejcukor: tolerálható
tejfehérje: bizonyos készítmények tolerálhatók
érlelt sajtok általában panaszt okoznak
a tejtermékek hisztamin tartalma változó lehet
a tejcukor intolerancia emésztőrendszeri panaszokat okoz
a tejfehérje allergia gyakori betegség (tünetek pl. orrfolyás, tüsszögés, kiütés)
Diófélék apró mennyiségben fogyasztható allergiában akár életeszélyes reakció
Burgonya, vízben főtt mértékkel fogyasztható, gyakran nincs reakció burgonya allergia (vagy intolerancia) extrém ritka
Búzalisztek (glutén) elkészítés módjától, fajtájától függ a kiváltott panasz:
a kelesztés és az élesztés akár problémás lehet bizonyos mennyiség felett
a lisztérzékenység gyakran lappangó tüneteket eredményez (vérszegénység, állandó hasmenés, fogyás stb.)
Ecetes halkészítmény gyakran okoz panaszt halallergiában okozhat panaszokat
Kolbászok, belsőségek, érlelt húskészítmények panaszt okozhatnak, főleg, ha még adalékanyagként DAO blokkoló készítményeket is tartalmaznak
a panaszok az elfogyasztott mennyiség növelésével hirtelen is jelentkezhetnek, ha átlépte az elfogyasztott hisztamin mennyisége az egyéni toleranciaküszöböt
allergiás reakció húsra ritkán fordul elő
a halak és a tenger gyümölcse gyakrabban vált ki allergiás reakciót