Mi fogyasztható?
Rizs, nagyon friss szárnyas hús (bőr nélkül és belsőségek nélkül), burgonya, kukorica, rizs, friss zöldségek (kivéve hüvelyesek,
paradicsom, padlizsán), friss gyümölcsök (kivéve pl. banán, eper, málna, citrusfélék), tönkölyliszt, kukoricatermékek (maláta nélkül), friss sertéshús, puffasztott rizs, repceolaj.
A kész ételeket frissen hűtve (vagy mélyhűtve) lehet tárolni.
Ha nagyon szigorú diéta mellett válsz csak tünetmentessé, akkor teljes életmódváltásra, otthoni sütés-főzésre van szükséged! Nem számíthatsz semmilyen
készételre, étteremre, bolti ételre, csak a tiszta
alapanyagokra. Extrém esetben mindig vinned kell magaddal a saját ételeidet!
Összességében az egyéni
érzékenységtől függően kell beállítani a diétát, minél többféle és változatos alapanyagokkal. Vannak olyanok, akiknek elég a kávét, csokit, savanyúságot,
érlelt sajtot, bort és érlelt húsokat elkerülniük és vannak olyanok, akik szigorú diéta mellett válnak csak panaszmentessé.
A leszigorúbb diéta megkezdésekor csak burgonyát, rizst, friss zöldségeket és gyümölcsöket lehet enni friss szárnyas hússal. Ezek után lehet egyenként az előbbiekhez hozzápróbálni az újdonságokat. Vigyázz a tartósítószerekkel, adalékanyagokkal (kénvegyületek, színezékek, foszfátok), mert ezek DAO blokkolók! Konzervek és készételek sajnos nem jók. Nem lehet sokáig tárolni az elkészített ételeket!
TÁPLÁLÉK-PANASZ NAPLÓ vezetése elengedhetetlen!
Hogyan kerül a
hisztamin az ételekbe?
Egyszerűsítve: A hisztamint a baktériumok a hisztidin nevű aminosavból (fehérjéből) állítják elő (hisztidin dekarboxiláz enzim segítségével).
Részetesebben: Ha valami tartalmaz fehérjét (így aminosavat), abból a baktériumok
vagy gombák "bontás" (fermentálás, élesztés, érés, savanyítás,
kelesztés) révén hisztamint állíthatnak elő. Állott vagy érlelt (pl. füstölt)
ételekben képződik a hisztamin.
Emellett vannak (főleg a
tejtermékekben) hisztamin termelő baktériumok (Lactobacillusok) is.
Ezen felül vannak hisztamint (a szervezet
saját hízósejtjeiből) felszabadító ételek és vannak a hisztamint bontó
enzimeket (DAO, HNMT) gátló ételek, italok, gyógyszerek és adalékanyagok.
Az EU szabályozza a hisztamin szintjét
a halfélékben: nem tartalmazhatnak 200 mg/kg-nál többet. Ételmérgezéshez
hasonló, akár életveszélyes tüneteket okozhat a magas hisztaminszint az állott, nem megfelelően hűtött halakban.
A hisztamin kifőzhető
az ételből?
Nem!
A hisztamin hőstabil (fagyasztás, forralás nem
változtatja meg) színtelen, szagtalan vegyület. Az étel állagát nem változtatja
meg.
Főzés közben például a húsban található hisztamin kifő a leves levébe, így felhígul:
ugyanannyi hisztamin nagyobb térfogatban oszlik el.
Mélyhűtés: a megoldás
A mélyhűtés közben a baktériumok,
gombák inaktívvá válnak, elpusztulnak vagy hibernálódnak, emiatt szünetel a hisztamin képződése.
A frissen elkészített ételt mélyhűtve lehet tárolni.
Van egyéb megoldás a
diéta helyett?
Sajnos nincs. Ez egy genetikai
betegség, ami jelenleg nem gyógyítható. Azonban teljes tünetmentesség érhető el hisztaminszegény diétával. A betegség semmilyen egyéb módszerrel, természetgyógyászati készítménnyel, életmódi tanáccsal, táplálékkiegsézítővel, bélflóra helyreállítással, vitaminnal nem hozható helyre. Ez egy nem gyógyítható hiánybetegség. Sajnos a DAO enzim készítmények
sem jelentenek megoldást a hisztaminszegény diéta helyett.
Teljesen tünetmentessé kell válnom a diétától?
Ha csak ez a betegséged, akkor igen!
Abbahagyható-e a
diéta?
Akinek valóban enzimhiánya van,
az nem tudja azt egy átmeneti diétával "meggyógyítani". A diéta
jelenleg hatékony gyógyszer hiányában élethosszig tartandó!
Időskorban akár enyhülhetnek is a tünetek, ilyenkor a diéta is lehet megengedőbb.
A diéta felépítése
Elsősorban ajánlom
tanulmányozásra a címlap alján található tápanyagtáblázatokat.
Összességében az egyéni
érzékenységtől függően kell beállítani a diétát, minél szélesebb és
változatosabb tápanyagokkal.
A legalapvetőbb módszer az, hogy
egyszerre mindig csak 1-2 új dologgal kísérletezz! Ha valami panaszt okozott, újra fogyassz belőle, hogy meggyőződhess arról, hogy tényleg
az okozta-e a panaszaidat! Egy főétkezésre egy új étel.
Alapélelmiszereket kell használni a diétában. A bolti készételek tartósítószert, szinezéket tartalmaznak, emiatt nem fogod tudni, hogy mi okozza a panaszt!
A kelesztés és élesztés problémás lehet.
A szezonnak megfelelően, frissen szedett alapanyagok a legjobbak (különösen igaz ez meggy, tök, cukkini stb. esetében).
A konzervek, befőttek nem jók.
A húsnál nem jó a négy napja pultban lévő, a védőgázas csomagolású. Csak az extra frissen vágott.
Elkészítés után már langyosan behűtjük a készételeket és rövid ideig tároljuk vagy mélyhűtőbe tesszük.
Bármikor fogyasztható friss alma, uborka, retek, répa, paprika, burgonya (lisztje), rizs (lisztje), friss csirkehús, mélyhűtött kukorica (lisztje, tészták), tönkölybúza, repceolaj, méz, cukrok.
Sem glutén-, sem húsmentesen nem kell táplálkozni és ha van egy jól működő diéta (teljes tünetmentesség), akkor mindent ki lehet próbálni (pl. UHT tejet, tojássárgáját).
Nem szükséges a bioételeket, minden mentes ételeket sem előnyben részesíteni. Legtöbbször ezek olyan egzotikus összetevőket tartalmaznak, amik nincsenek benne a hisztaminos táblázatban, így nem tudhatjuk, hogy szabad-e őket fogyasztani. A chiamag (és a kókusz, ez utóbbi sajnos a legtöbb táblázatban rosszul szerpel) például nagyon gyakran okoz panaszokat.
Az Alpro növényi tejekben guargumi van, ezért nem jók.
Alapelv: otthon elkészített ételek csak ismert alapanyagból, tartósítószer-, és színezékmentesen.
Táplálékkiegészítők, bolti gyümölcslevek, vitaminok, gyógykészítmények, teák, kávé, fűszerek, hagyma elhagyása szükséges a diéta meglezdésekor a teljes tünetmentesség eléréséig.
Ha már panaszmentes vagy, akkor szépen lassan, minél több ételt be kell újra vezetni.
Folyadék: víz vagy frissen préselt gyümölcslé (illetve saját készítésű gyümölcslé, rizstej)
Ételek ízesítéséhez: diéta elején kizárólag só.
Miért nem szabad táplálékkiegészítőket, vitaminokat, gyógynövényeket fogyasztani a diéta elején? Mert DAO én HNMT blokkoló hatásúak (kísérletek bizonyítják): gátolják a hisztamin bontását (kísérletek szerint ilyen pl. a nagy mennyiségű C-vitamin, folsav stb.)
Miért nem gyógyultam
meg a diétától?
A diéta megtanulása időigényes,
hetekbe telik. Ha hetek alatt csak kisfokú javulást vagy annyit sem értél el,
akkor nincs hisztaminintoleranciád!
Egyes betegségeken
azonban segíthet a diéta, erről egy másik menüpont alatt olvashatsz! Ritka esetekben
előfordulhat, hogy csatlakozik hisztamin intoleranciához más betegség is. Ez lehet
szorbitol, fruktóz vagy laktóz intolerancia is. Utóbbi esetben nem teljes panaszmentességet hoz a diéta, hanem csak NAGYON jelentős javulást.
(Ez az orvosi cikk erről szól: doi:10.1111/all.1336)
Ha csak hisztaminintoleranciád
van és nincs más betegséged, akkor a diétával teljes tünetmentességet lehet elérni! Ne kínozd magad
felesleges étkezési megszorításokkal! Pontosan meg kell határozni, hogy mire vagy érzékeny!
Lehetséges-e, hogy
liszt (glutén), tejfehérje és hisztamin intoleráns vagyok?
Kicsi a valószínűsége...
Nézzük a számokat: a hisztaminintolerancia
előfordulása felnőttek esetében becslések szerint 1% (nem tudjuk pontosan). A
lisztérzékenységé kb. 1% (nagyon durva becslés). Ezek szerint a kettő együttes
előfordulási esélye: 1 a
10.000-hez (Magyarországon durván 1000 ilyen ember lehet). Ha ehhez még
hozzátesszük a tejallergia (IgE allergia) valószínűségét is, akkor ez a szinte
lehetetlen.
Élvezd az életet, ne diétázz feleslegesen! Gondolj erre, ha az általad tartott diéta nem hozta meg a megfelelő eredményt!
Én "mindenre" érzékeny vagyok
Aki "mindenre" érzékeny (tej, glutén, hús stb.) és ennek megfelelően diétázik, sajnos
valószínűleg nem találta meg az igazi problémát. Méginkább igaz ez, ha nem vagy teljesen és maradéktalanul panaszmentes még ilyen szigorú déta mellett sem! Jó eséllyel nem az a betegséged/érzékenységed, amire
gondoltál!
Ha megvan az intoleranciág valódi oka és helyesen diétázol, teljesen tünetmentessé kell válnod!
Mi lehet mégis az oka,
hogy sok mindenre érzékeny vagyok?
A háttérben meghúzódhat sajnos gyulladásos vagy daganatos bélbetegség is. Ebben az esetben allergológusra, gasztroenterológusra van szükséged!
Milyen próbadiétát
javasolok?
Előfordulhat, hogy olyan kisfokú a hisztaminérzékenység, hogy elég néhány étel kiiktatása (alkohol, csokoládé, paradicsomlé stb.). Ha így nem váltál panaszmentessé, akkor:
Rizs, burgonya, friss zöldségek
és gyümölcsök, (figyelembe véve a hisztamin intolerancia táblázatot, tehát pl.
paradicsom és déligyümölcsök nem fogyaszthatóak), extra frissen vágott
szárnyas húsa (nem jó a több napos vagy védőgázas és a szárnyasok bőre kerülendő), főzéshez repce olaj, tönkölyliszt és kukorica. Elhagyandó minden egyéb étel,
ital, kávé, péksütemény, kelesztett, kovászos tészta, vitamin, táplálékkiegészítő, tartósítőszer, adalékanyag.
Ha panaszmentessé váltál,
indulhat a kísérletezés minél több újdonsággal! Cél, hogy minél több féle ételt fogyassz megfelelő fehérje bevitel mellett! Ha valamitől panaszod van, azt többször próbáld vissza, ezzel
elkerülve bizonyos ételek felesleges elhagyását!
Mi a véleményem az
IgG táplálék intoleranciáról?
Anélkül, hogy leírnám a
részletes szakmai hivatkozásokat, köztudott, hogy semmilyen szaklap, orvosi
allergia társaság és egyéb szakmai fórum nem ismeri el ennek a használhatóságát! Nem
tudjuk, miért van IgG típusú étel antitest a szervezetünkben. Az is lehet, hogy
egyszerűen azt mutatja, hogy mivel találkoztunk... Keress a GOOGLE-n szakmai
újságokra és állásfoglalásokra, én is ezt tettem!
Az a tapasztalatom, hogy akik
ilyen jellegű vizsgálatot csináltak, általában nem vették komolyan az eredményt. Sokan elkezdték ugyan a diétát, de aztán nem tartották, mert nem segített. Olyannal
még nem találkoztam, aki TELJESEN panaszmentessé vált ilyen diétától, hanem
csak olyannal, aki valamiféle javulást ért el.
Milyen egyéb
betegségekben segíthet ez a diéta?
Mivel a hisztamin a gyulladás és
allergia egyik jelátvivő anyaga az emberi szervezetben, ezért a hisztaminszegény diéta segítséget jelenthet bizonyos betegségekben:
allergiás asztma
gyulladásos bőrbetegségek
bizonyos gyulladásos
bélbetegségek
IBS (irritábilis bél szindróma)
migrén
Ez azért érdekes, mert lehet, hogy azért nem gyógyultál meg a diétától, mert a fenti betegségek egyikében szenvedsz! Ilyenkor nem fog tünetmentességet eredményezni a diéta.
Egy diéta sem helyettesíti azonban a hatékony
orvosi kezelést!
Diétahibák
Szeretném néhány konkrét példával szemléltetni, hogy mikéntn lehet elrontani a diétát, ami panaszok (fejfájás, hasmenés) jelentkezéséhez vezethet. Az elfogyasztott mennyiség és egyéb biogén aminok jelenléte is számít.
- Alpro kókusztej fogyasztása: guar gumi miatt problémás lehet (ajánlom Pennyben kapható Happy Rice rizstejet)
- Kénnel tartósított mazsola vagy müzli fogyasztása
- Malátás Corn Flakes
- Horgászott hal, amely órákon át nem volt hűtve
- A boltban megvásárolt friss húst a konyhabútor pultjánn felejtem, nem teszem be a hűtőszekrénybe
- Húsos pultnál vásárolt, állott hús
- 1 hetes, védőgázas hús
- Belsőségek: máj, hurka, füstölt kolbász
- Étkezés után egy kávé vagy alkohol (pl. bor) fogyasztása
- Fejfájásra bizonyos gyógyszer használata, pl. diclofenac
- Savanyú káposzta
- Sushi, szójaszósz
- Nagy mennyiségű hagyma (változó, hogy ez kinek mennyi)
- Tubusos mustár (rengeteg E-szám jelzésű adalékanyaggal)
- Főzés napraforgó olajban
- Görögdinnye, citromlé, málna
- Állott állati zsiradékkal való főzés
- Csokoládé :( Hamburger, pizza :(
stb.
A legfontosabb tanácsom a diéta megkezdéséhez
TISZTA ALAPANYAGOKAT ÉHGYOMORRA és panaszmentes állapotban PRÓBÁLJ KI nagyobb mennyiségben, adalékanyag nélkül ÉS TERHELD VISSZA egy másik alkalommal, ha panaszt okoznak! REAKCIÓ 4 ÓRÁN BELÜL VÁRHATÓ! Így a biztonsággal fogyasztható a panaszt okozó ételeket is ki tudod szűrni!
Példák arra, hogy hogyan kísérletezz új ételekkel:
Példa1: Reggel, éhgyomorra fogyasztani rántott tojássárgáját sóval
Példa 2: Reggel, éhgyomorra fogyasztani bolti kukoricapufit.
Ebben az esetben a teljes összetételt figyelembe kell venni. Lehet a probléma okozója a benne található napraforgóolaj, adalékanyag, tartósítószer vagy maga a kukorica.
Példa 3: Reggelire olaj+só+burgonya+liszt pogácsa. Ebben az esetben különböző lisztekkel tudsz kísérletezni (ha már a repceolajat kipróbáltad és burgonyától sincs panaszod). NEM mindegy az elkészítés módja! Először kelesztés, élesztés, sütőpor nélkül süsd meg! Ha már biztosan tudod, hogy melyik lisztet eheted, akkor kezdj el a kelsztéssel és élesztéssel kísérletezni!
Példa 4: Ebéd egy menzán, 3 fogás vagy cukrászdában "mentes sütemény" fogyasztása.
Ezt nem ajánlom! Nem fogod tudni, hogy milyen márkájú rizstejet, milyen frisseségű alapanyagokat, milyen FŰSZEREKET stb. használtak az étteremben! Számtalanszor volt már panaszom úgymond "minden mentes" ételtől. Aki nem ismeri a diétádat, nem tud neked főzni! Csak magadban bízhatsz!
Megjegyzés: Nem jó egyszerre több féle ételt próbálgatni. A fűszereket az elején kerüld!
Hogyan lehet "bűnözni", kihágni a diétából?
Miben más ez a diéta, mint a tejérzékenység vagy a
gluténérzékenység?
Tejfehérje allergiás és gluténérzékeny emberek egyáltalán
nem ehetnek a tiltott ételekből, mert azonnal és kis mennyiségtől is súlyos
tünetek jelentkez(het)nek!
Ez nem feltétlen igaz a hisztaminérzékenyekre!
1. Mindenkinek van egy egyéni érzékenységi küszöbe, ami
alatt akár a "tiltott" ételek is fogyaszthatóak minimális vagy kis
mennyiségben. Figyelni kell arra, hogy a hisztaminos táblázat szerint
mennyire tolerálhatóak ezek az ételek. A táblázattól azonban eltérhetnek az egyéni
érzékenységi szintek.
Konkrét példa: a táblázat szerint az a borsó nem minden hisztaminérzékeny számára fogyasztható. Ez azt is jelentheti, hogy egy tányér borsólevestől még nem lesz panaszod. Ha viszont már
eszel hozzá virslit (ami ugyancsak tiltott) vagy teszel a levesbe
leveskockát (tartósítószerek), akkor valószínűleg fellépnek panaszok!
Ilyenkor figyelni kell a finom jelekre is, pl. étkezés közben
megjelenő garatkaparás, tüsszögés, viszkető szájpadlás, gyöngyöző-váladékozó
orr, enyhe fejfájás, laza széklet, puffadás, elálmosodás.
2. Az enzim blokkoló ételek (pl. alkohol, kávé, tea)
éhgyomorra, apró mennyiségben fogyasztandóak, mert akkor nem érvényesül a
blokkoló hatásuk. Ennek az a magyarázata, hogy hiába blokkoljuk a hisztamin
bontó DAO enzimet, ha nincs mit lebontania (éhgyomorra), nem lesz tünet. Alkohol
(mértékkel) este fogyasztandó, ugyancsak éhgyomorra.
3. Étkezések között nagyobb eséllyel lehet büntetlenül
kihágni, pl. egy kocka csokit megenni. Ami egy nagyobb étkezés után a már
leterhelt hisztaminbontó rendszert "kicsapná", éhgyomorra akár
lebontható is lehet! Ha tehát nagyon kívánsz valamit a régi ízekből, akkor éhgyomorra
kóstolhatsz nagyon pici mennyiségben ezekből!
4. Vannak azonban olyanok, akik egyáltalán nem tolerálnak
bizonyos ételeket. Esetükben már kis mennyiség is panaszt vált ki. Sajnos ilyen szempontból nem barátaink a nagy karácsonyi,
esküvői, ünnepi lakomák, amikor sokféle módon szegjük meg a diétát (és még
olykor alkoholt is iszunk, ami a maradék hisztamin bontó enzimünket is
lebénítja). Mégis lehet ilyenkor is egy kicsit segíteni a megjelenő tüneteken:
DAO enzim+antihisztamin (allergia gyógyszer, pl. Cetirizin)+H2 blokkoló
savcsökkentő (pl. Quamatel), ha még étkezés közben bevesszük őket. Azonban ez
nem váltja ki a diétát!
5. Kis étkezésekkel lehet kevéssé "kiakasztani" a hiszatamin bontó rendszert (napi többször, keveset enni), a nagy étkezések jó
eséllyel panaszhoz vezetnek, ha nincs betartva a diéta.
6. Ha van egy olyan diétád (pl. rizs+burgonya+alma), ami garantáltan nem okoz panaszt, akkor ahhoz mindig vissza lehet térni. Hasonlóan panaszmentessé válhatsz koplalva.